BMC de Vallei

Neurofeedback bij depressie en angst

 

 

Neurofeedback bij depressie en/of angst

 

Depressie

Eén van de meest voorkomende ziektebeelden bij volwassenen is depressie. Wanneer een neerslachtige bui wat langer aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie kan variëren van licht tot ernstig.  Wanneer u vermoedt dat u een depressie heeft is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts. De huisarts kan er voor zorgen dat u snel de juiste hulp krijgt.

Angststoornis

Angst is een pijnlijk gevoel van onbehagen en van een mogelijk dreigend gevaar. Als de omgeving geen aanleiding geeft voor angst, spreekt met van een angststoornis.

Iedereen is wel eens angstig. Maar bij een angststoornis is die angst ongegrond: de omstandigheden vormen geen aanleiding voor de angst. Door een angststoornis gaat men op den duur doodgewone situaties vermijden. Een normaal leven leiden wordt dan moeilijk. De gevolgen van een angststoornis kunnen zeer ernstig zijn (zoals vereenzaming en alcoholmisbruik), ook voor de partner/familieleden. (Bron: www.hersenstichting.nl)

Hersenmeting met mbv (Q) EEG

Zowel bij een depressie als bij angststoornissen zie je  meestal frontaal in de hersenen een asymmetrie in de hersenactiviteit. Links zijn de hersenen dus anders geactiveerd dan rechts.

In het geval van depressie is vaak een onderactiviteit zichtbaar die links frontaal groter is ten opzichte van  rechts frontaal. Bij angstproblemen zie je vaak meer overactiviteit rechts frontaal ten opzichte van links frontaal.

Neurofeedback bij depressie en/of angstklachten

Wanneer u in een zware depressie zit is Neurofeedback niet geschikt. Wanneer u een lichte of matige depressie heeft behoort  Neurofeedback tot een  goede behandel mogelijkheid.  Ook als u zo nu en dan een  depressieve episode meemaakt en de depressie is aan het terugkeren ,  is  Neurofeedback een behandelmogelijkheid. Ook bij regelmatige somberheid kunt u zich aanmelden voor een intake. Ten slotte worden mensen die af willen bouwen met medicatie succesvol behandeld met Neurofeedback. Overigens gebeurt afbouw van medicatie altijd onder begeleiding van een daartoe bevoegde arts (bv. eigen huisarts of psychiater).

Als uw klachten overeenkomen met de hersenactiviteit is er een indicatie voor Neurofeedback en op basis van de uitkomst van de intake kan de behandeling ingezet worden. Tijdens de intake, die bij het Biometrisch centrum altijd vooraf aan de eventuele behandeling uitgevoerd wordt,  worden de klachten bij u uitgevraagd en wordt de hersenactiviteit gemeten met behulp van een (Q)EEG. De resultaten worden met u besproken.

Resultaten en effect

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Neurofeedback bij depressie en somberheid.  De resultaten zijn zeer positief . U kunt verwachten dat de klachten langzaam afnemen en dat de stemming verbeterd.

Bij angst zorgt Neurofeedback voor verminderde  overactiviteit  in de rechter frontale hersenhelft (ten opzichte van links).  De angstklachten kunnen daarmee verdwijnen.

Contact en/of informatie

Wilt u meer weten over de behandeling met Neurofeedback neem dan contact op met drs. Geerte Hoekstra van BMC ‘de Vallei’ of het hoofdkantoor in Gulpen.

Vergoedingen

De meeste verzekeraars vergoeden bij BMC ‘de Vallei’  geheel of gedeeltelijk Neurofeedback in de aanvullende pakketten.

Om goed te kunnen nagaan of deze  behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door uw verzekeraar is het van belang om navraag te doen naar de juiste voorwaarden, deze kunnen per praktijk enigszins verschillen.

 

 

Contactgegevens

BMC ‘de Vallei’

ZANDT gezondheidscentrum

Zandstraat 59

3901CK Veenendaal

Tel: 0317-619377/06-29031721

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BMC ‘Gulpen’ (hoofdkantoor)

Tel:   043-4500669

Email:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website: www.biometrischcentrum.nl