BMC de Vallei

Neurofeedback bij stress, PTSS en Burn out

Stress, PTSS en Burn out

Stress en PTSS

Stress is niet altijd slecht. In sommige situaties is het zelfs noodzakelijk om enige stress te voelen, bv. als je moet vluchten voor gevaar. Als het lichaam echter continue in een stress situatie verkeert, krijgen mensen klachten. Ze voelen zich bv. altijd gejaagd en/of krijgen snel hoofdpijn en/of hebben het gevoel dat ze voortdurend hyperalert zijn, ze zijn niet rustig en ontspannen. Ook kunnen er o.a. depressieve – en/of angstgevoelens ontstaan.

Hersenmeting middels een (Q)EEG bij stress en PTSS

Uit hersenmetingen wordt steeds duidelijker dat algemeen verhoogde stress gepaard gaat met verhoogde activiteit in allerlei gebieden in de hersenen. In het QEEG zie je een voortdurend aanwezig zijn van veel snelle golven (beta-golven) en tevens een afname van langzame golven (delta-en theta-golven) , de hersenen zijn dan voortdurend hyperalert. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen optimaal functioneren als ze goed kunnen switchen tussen verschillende taken, als de hersenen voortdurend in de stress stand staan is dat niet mogelijk. Een gezonde situatie is dat alerte periodes zich afwisselen met rustperiodes.

Burn out

Als je heel lang last hebt van stress kan dat overgaan in een zgn. burn out. Je kunt eigenlijk twee fases onderscheiden, beide zijn goed zichtbaar tijdens een (Q)EEG hersenmeting :

-de eerste fase is de fase van voortdurend stressvol, hyperalert zijn, de hersenen zijn voortdurend overactief. Indien een stress toestand langdurig aanwezig is, kan dit leiden tot een omslagpunt in de hersenactiviteit: de Burn Out.

-de tweede fase is de omslag van overactiviteit naar onderactiviteit van de hersenen, in deze fase zie je in de hersenen een hoog aandeel van langzame golven. Bijbehorende klachten zijn bv. moeheid , lusteloosheid, het gevoel hebben dat je niets meer aankunt, aandacht- en concentratieproblemen.

Neurofeedback bij Stress of PTSS en resultaten

Bij BMC de Vallei worden tijdens een intake uw klachten uitgevraagd en er worden een aantal hersenmetingen uitgevoerd onder verschillende condities. Indien uw klachten stress gerelateerd zijn en de hersenen overactief, is er een indicatie voor Neurofeedback. Door het teveel aan snelle golven in de hersenen terug te trainen en de hersenen daarmee aan te leren normaler geactiveerd te zijn, kunnen stress klachten teruggedrongen worden. Met Neurofeedback kunt u ook leren hoe stress u beïnvloedt en hoe u zich rustiger en ontspannen kunt voelen.

Ook wordt er gekeken naar eventuele asymmetrie van de hersenenactiviteit, dit laatste komt vaak voor bij depressie en/of angst.

Neurofeedback bij Burn out

In geval van een burn out wordt tijdens een intake gekeken in welk van de twee stadia u zit. Het eerste hyperalerte stadium waarbij teveel overactiviteit in de hersenen zichtbaar is of het tweede waarbij vooral onderactiviteit in de hersenen zichtbaar is. Afhankelijk van het stadium, dus afhankelijk van de toestand van de hersenen worden de snelle golven getraind of juist de langzame golven. Beide hebben als doel om naar een normale activiteit van de hersenen toe te trainen.

Contact en/of informatie

Wilt u meer weten over de behandeling met Neurofeedback neem dan contact op met drs. Geerte Hoekstra van BMC ‘de Vallei’ of het hoofdkantoor in Gulpen.

Vergoedingen

De meeste verzekeraars vergoeden bij BMC ‘de Vallei’ geheel of gedeeltelijk Neurofeedback in de aanvullende pakketten.

Om goed te kunnen nagaan of deze behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door uw verzekeraar is het zeer van belang om navraag te doen naar de juiste voorwaarden, deze kunnen per praktijk enigszins verschillen.

 

Contactgegevens

BMC ‘de Vallei’

ZANDT gezondheidscentrum
Zandstraat 59
3901CK Veenendaal
Tel. 0317-619377/06-29031721
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BMC ‘Gulpen’ (hoofdkantoor)

Tel: 043-4500669
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.biometrischcentrum.nl