BMC de Vallei

Neurofeedback bij ADHD en aandacht- en concentratieproblemen

 

AD(H)D

 

Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder

 

Wat zijn de klachten?

 

Er zijn grofweg 3 soorten ADHD met bijbehorende klachten:

ADD er is met name sprake van tekort aan aandacht
ADHD er is met name sprake van aanhoudende hyperactiviteit en impulsiviteit
ADHD combinatie van beide types, dit type komt het meest voor.

Kenmerken kunnen zijn o.a.:

-aandacht- en concentratiestoornis
-heel druk gedrag (hyperactiviteit)
-niet stil kunnen zitten
-impulsief zijn (verminderd vermogen impulsen te onderdrukken)
-snel afgeleid
-moeilijk een taak afronden
-onnodig inbreken in gesprekken


Er wordt pas een diagnose gesteld als bovengenoemde klachten meer dan een half jaar bestaan, voor het zevende jaar begonnen zijn, zowel thuis als op school of op het werk bestaan en het functioneren ernstig bemoeilijken. De diagnose ADHD wordt gesteld aan de hand van het DSM IVr (inmiddels DSM V) classificatiesysteem, waarin een aantal psychische stoornissen beschreven staan én door een medisch specialist, zoals bv. een psychiater.

ADHD kan samen gaan met bv. stoornissen in het autistisch spectrum, gedragsstoornissen, angst- en stemmingsstoornissen, tics en leerproblemen.

Biologische achtergrond
Bij AD(H)D gaat er iets mis bij de signaaloverdracht tussen de hersencellen, deze zgn signaaloverdracht gebeurt door chemische stoffen, ook wel neurotransmitters geheten. Dat kan tot gevolg hebben dat bepaalde delen van de hersenen die zich met sturing van gedrag bezig houden minder goed werken.

Uit erfelijkheidsonderzoek blijkt dat 70% erfelijk bepaald is, maar het kan ook door omgevingsfactoren zoals bv. roken en/of drinken tijdens de zwangerschap ontstaan.

Statistieken
Bij jongens komt ADHD 3 tot 4 keer zo vaak voor als bij meisjes. In Nederland is de diagnose ADHD bij 3 % van de kinderen tussen vijf en veertien gesteld. Er zijn daarnaast nog dubbel zo veel kinderen die een deel van de klachten heeft bv. aandacht- en concentratiestoornissen.
Ongeveer de helft van de kinderen heeft tijdens de puberteit nog steeds ADHD en uiteindelijk blijkt dat van de volwassenen nog ongeveer 1/3 ADHD houdt.

Diagnose bij volwassenen, AADD
Sinds kort wordt ADHD bij volwassenen onderkend en wordt ook wel AADD genoemd Adult Attention Deficit Disorder. Voorwaarde voor het stellen van de diagnose is dat de problemen sinds de kindertijd spelen. Vaak neemt sinds de kindertijd de hyperactiviteit af, maar blijven er symptomen zoals bv. aandacht- en concentratiestoornissen, gebrek aan organisatietalent, snel afgeleid zijn, vaak dingen kwijt zijn, over. Het is aangetoond dat een aantal psychiatrische problemen zoals bv. Angst- en eetstoornissen, borderline, slaapproblemen en verslaving samengaan met ADHD.

(bron: www.hersenstichting.nl)


Aandacht- en Concentratieproblemen

Aandacht- en concentratieproblemen komen niet alleen bij kinderen en volwassen met ADHD voor. Dit soort problemen kunnen ook optreden bij o.a. een Burn out, naast dyslexie, bij een depressie of bv. na een hersenbloeding.
Maar ook zonder deze diagnoses kunnen mensen last hebben van aandacht- en concentratieproblemen, waardoor er problemen kunnen ontstaan bij het werk of op school.


Neurofeedback bij ADHD en algemene aandacht- en concentratieproblemen

Hersenmeting middels een (Q)EEG
In geval van aandacht- en concentratieproblemen en/of hyperactiviteit bij volwassenen of kinderen wordt meestal een onderactiviteit in bepaalde gebieden in de hersenen gemeten. Dit zijn vaak de gebieden die bij normale activiteit de concentratie en het gedrag goed sturen. Bij onderactiviteit van de hersenen is er o.a. sprake van verminderde capaciteit om bv. prikkels te remmen. Drukke kinderen hebben dus niet altijd drukke hersenen!

Uit onderzoek blijkt dat bij een kleine groep met ADHD naast onderactiviteit er ook overactiviteit van bepaalde hersengebieden gemeten wordt. Er is een grote kans dat deze groep niet of zelfs averechts reageert op medicatie. Doordat de medicatie de hersenen stimuleert wordt de bestaande overactiviteit alleen maar groter.

Bij alle BMC praktijken wordt voorafgaand aan de Neurofeedback eerst een intake gedaan waarin de exacte klachten uitgevraagd worden en waar met behulp van een (Q)EEG meting gekeken wordt hoe dat precies met uw hersenen of die van uw kind zit. Aan de hand van de intake wordt gekeken of er een indicatie is voor Neurofeedback en hoe en in welke hersengebieden er getraind moet gaan worden.

Voor wie?
Voor kinderen en volwassenen die liever geen medicatie willen gebruiken of minder medicatie of zelfs helemaal geen medicatie meer willen gebruiken.
Maar ook als medicatie niet voldoende werkt en klachten blijven bestaan kan Neurofeedback een goede aanvulling zijn.

Resultaten en effectiviteit
Er is erg veel onderzoek gedaan (over de hele wereld) naar Neurofeedback bij ADHD en/of aandacht- en concentratiestoornissen en de effecten op langere termijn. De resultaten zijn bijzonder positief. Er is een mogelijkheid om onderzoeksartikelen over dit onderwerp op te vragen bij het Centraal Bureau in Gulpen (BMC Gulpen).
De resultaten van Neurofeedback kunnen zich uiten in o.a. een beter vermogen tot concentreren, een vermindering van impulsiviteit, rustiger gedrag (uiterlijk) maar het kan ook zijn dat u of uw kind zich rustiger (en prettiger) voelt.

Contact en/of informatie
Wilt u meer weten over de behandeling met Neurofeedback neem dan contact op met drs. Geerte Hoekstra van BMC ‘de Vallei' of het hoofdkantoor in Gulpen.

Vergoedingen
De meeste verzekeraars vergoeden bij BMC ‘de Vallei' geheel of gedeeltelijk Neurofeedback in de aanvullende pakketten.
Om goed te kunnen nagaan of deze behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door uw verzekeraar is het zeer van belang om navraag te doen naar de juiste voorwaarden, deze kunnen per praktijk enigszins verschillen.

Contactgegevens
BMC ‘de Vallei'
ZANDT gezondheidscentrum
Zandstraat 59 email              
3901CK Veenendaal
Tel. 0317-619377/06-29031721
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BMC ‘Gulpen' (hoofdkantoor)
Tel: 043-4500669
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.biometrischcentrum.nl