BMC de Vallei

Neurofeedback bij Autisme of PDD-NOS

 

Autisme of PPD-NOS

 

ASS is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen.

Naast Autisme vallen o.a. ook het Syndroom van Asperger en PDD-NOS onder de categorie ASS =Autism spectrum stoornissen. He is dus eigenlijk een verzamelnaam.

Het zijn allen vormen van een ontwikkelingsstoornis en is in negen van de tien gevallen erfelijk bepaald. Echter het vermoeden is dat er niet één specifiek gen verantwoordelijk is voor ASS maar een combinatie van meerdere genetische veranderingen, waardoor er een ontwikkelingsstoornis ontstaat.

Kenmerken die voorkomen bij ASS:

-Sociale begrip en interactie (bv.moeilijk in kunnen leven in andere mensen).

-Communicatie en (lichaams)taal. (bv. figuurlijke uitspraken worden als letterlijk opgevat, uitdrukkingen op gezicht worden niet herkend)

-Het hebben van stereotiep gedrag en interesses.

Verder zijn mensen met autisme  vaak overgevoelig voor prikkels van buitenaf.

(bron: www.hersenstichting.nl )

Neurofeedback bij Autisme

Hersenmetingen bij kinderen en volwassenen met autisme laten vaak ontregelingen zien die bij personen zonder autisme niet te zien zijn.

Het is bekend dat bv. links frontaal er meer onderactiviteit gemeten wordt ten opzichte van rechts frontaal. Maar er zijn meer spec ifieke ontregelingen in de hersenen zoals bijvoorbeeld epileptiforme activiteit in het EEG, die overigens niet hoeven te leiden tot epileptie.

Neurofeedbackprotocollen die ingezet worden bij ADHD blijken vaak ook erg zinvol te zijn bij autisten. Vaak zijn de verbeteringen terug te voeren op verbeterde alertheid en concentratie. Andere vormen van Neurofeedback leiden tot verbetering in gedrag bij autisme.

Kinderen en volwassenen met Autisme, PDD-NOS  of Asperger  kunnen zich aanmelden voor een intake. Tijdens de intake worden de specifieke klachten uitgevraagd en zullen een aantal hersenmetingen worden gedaan met behulp van een QEEG en onder verschillende condities. Afhankelijk van de hulpvraag en de klachten worden de behandelmogelijkheden besproken en het behandelprotocol ingezet.

Resultaten en effectiviteit

Met verschillende behandelprotocollen worden verschillende resultaten behaald. Verbetering op het gebied van cognitief functioneren (leren, denken, etc.) kunnen worden verwacht. Uit onderzoeken blijkt ook dat met bepaalde behandelprotocollen verbetering mogelijk is op het gebied van sociaal gedrag en communicatieve vaardigheden.

Contact en/of informatie

Wilt u meer weten over de behandeling met Neurofeedback neem dan contact op met drs. Geerte Hoekstra van BMC ‘de Vallei’ of het hoofdkantoor in Gulpen.

Vergoedingen

De meeste verzekeraars vergoeden bij BMC ‘de Vallei’  geheel of gedeeltelijk Neurofeedback in de aanvullende pakketten.

Om goed te kunnen nagaan of deze  behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door uw verzekeraar is het van belang om navraag te doen naar de juiste voorwaarden, deze kunnen per praktijk enigszins verschillen.

Contactgegevens

BMC ‘de Vallei’
ZANDT gezondheidscentrum
Zandstraat 59
3901CK Veenendaal
Tel. 0317-619377/06-29031721
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BMC ‘Gulpen’ (hoofdkantoor)
Tel: 043-4500669 
Email:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.biometrischcentrum.nl